Hoogsensitiviteit in verschillende vormen en situaties 

Hoogsensitiviteit is een relatief onbekend fenomeen. Dit is eigenlijk vrij vreemd, aangezien het geschat wordt dat bijna één op de vijf mensen last heeft van klachten die gerelateerd zijn aan hoogsensitiviteit, ook wel bekend als hsp. Mensen die last hebben van hsp zijn vaak overprikkelt, doordat hun zintuigen alle indrukken een stuk harder binnenkrijgen dan die van een gemiddeld persoon. Hierdoor is het veel moeilijker om al deze input te verwerken, al kan bijvoorbeeld hsp begeleiding hierbij helpen. Het kan namelijk ervoor zorgen dat iemand leert om hun prikkels onder controle te krijgen en het effect van de hsp daardoor te verminderen. 

Hsp gevoelige locaties 

Hoogsensitiviteit kan hinderlijk zijn in een hoop verschillende situaties. Zo zijn er mensen die last hebben van hsp wanneer ze in openbare ruimtes zijn met veel mensen, zoals drukke supermarkten bijvoorbeeld. Concerten, clubs en feestjes zijn door de grote hoeveelheid mensen, de hoge volumes van muziek en de vele prikkels door licht dan ook plekken die dit soort mensen graag zullen vermijden en liever uit de weg gaan. Zeker omdat mensen op dit soort plekken vaak dicht op elkaar zijn en zich vaak onvoorspelbaar kunnen gedragen. Dit kan iemands sociale leven dus tamelijk in de weg kunnen gaan zitten op de lange termijn, en dat is zonde. 

Hsp op het werk 

Sommige mensen hebben echter in privé situaties en openbare plekken helemaal niet zo heel veel last van hsp, maar ondervinden er juist wel flink hinder van wanneer ze aan het werk zijn. Doordat mensen die last hebben van hsp vaak erg vatbaar zijn voor de energie, emoties, gevoelens en behoeftes van de mensen om hun heen, kan de werkplek soms een uitdagende plek vormen om regelmatig te zijn. Zeker als er een flinke druk staat op iemand op te presteren, kunnen alle prikkels die een werkplek met zich mee brengt al gauw te veel worden. 

Begeleiding voor iedereen Of het nu in het openbaar, bij vrienden thuis of op het werk is, hoogsensitief coaching heeft als doel om iedereen die problemen heeft met hsp te begeleiden en te helpen. De begeleiding is namelijk altijd afgestemd op iedereens individuele en unieke situatie, en dus wordt er altijd gewerkt aan een plan voor iedereen die met een coach samenwerkt. Doordat het zo specifiek wordt aangepast aan ieder individu, kan hsp coaching allerlei verschillende soorten mensen en klachten bij staan en helpen. Het is immers voor het doel om iedereen die last heeft van hsp klachten te helpen, zodat zij er minder last van hebben. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *